Ιστολόγιο – Νέα

  • Βίντεο της παρουσίασης του έργου “ARENA” και της στρογγυλής τράπεζας στην ψηφιακή εκδήλωση “Ημέρες δράσης. Υπολογιστικές Επιστήμες, Τεχνολογίες Δεδομένων και Αλληλεπίδρασης, Ευφυή Βιομηχανικά Συστήματα” του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” (24 Ιουνίου 2021)
Η Αρχαιολογία της Αιγαιακής Θράκης – ARENA

Μπορείτε να βρείτε τα αρχεία των παρουσιάσεων της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα https://www.athenarc.gr/events/arena

Στρογγυλή Τράπεζα – Η Αρχαιολογία της Αιγαιακής Θράκης
  • Παρουσίαση του έργου “ARENA” στην ψηφιακή εκδήλωση “Ημέρες δράσης. Υπολογιστικές Επιστήμες, Τεχνολογίες Δεδομένων και Αλληλεπίδρασης, Ευφυή Βιομηχανικά Συστήματα” του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” (23-24-25 Ιουνίου 2021)

Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει σε ένα διαδικτυακό τριήμερο παρουσιάσεων και δημιουργικού διαλόγου, γύρω από τα αποτελέσματα έργων της Πρόσκλησης 031 του ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020, «Δράση στρατηγικής ανάπτυξης ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων», 23 έως και 25 Ιουνίου 2021. Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των έργων της παραπάνω πρόσκλησης που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς από τους Ερευνητές και τους επιστημονικούς συνεργάτες και των τριών Ινστιτούτων του ΕΚ «Αθηνά» (Ινστιτούτο Επεξεργασίας ΛόγουΙνστιτούτο Βιομηχανικών ΣυστημάτωνΙνστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, θα παρουσιαστουν την Πέμπτη 24/6 τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου ARENA: Archaeological REsearch in the North Aegean «Η Αρχαιολογία της Αιγαιακής Θράκης». Το πρόγραμμα της παρουσίασης θα διαμορφωθεί ως εξής:

15:00-15:15Το ερευνητικό έργο ARENA – Δ. Τσιαφάκη
15:15-15:30Η αρχαιολογική έρευνα και το έργο ARENA – Γ. Μούρθος
15:30-15:45ARENA: το θεωρητικό πλαίσιο μίας ψηφιακής αρχαιοεκπαιδευτικής προσέγγισης – Β. Ευαγγελίδης 
15:45-16:00ARENA, από την έρευνα στην εκπαίδευση: προτάσεις αξιοποίησης – Ν. Μιχαηλίδου, Γ. Μούρθος
16:00-16:15Ερωτήσεις – Συζήτηση
16:15-17:15Πάνελ: Η αρχαιολογική έρευνα στην Αιγαιακή Θράκη: διασύνδεση και επικοινωνία της με το κοινό (συντονισμός: Δ. Τσιαφάκη)
Ξ. Αϊτατόγλου, Αρχαιολόγος στην ΕΦΑ Έβρου στο τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με εμπειρία στον σχεδιασμό και την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων 
Έ. Ανδρεάδου, Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια, Υπ. Διδάκτωρ ΑΠΘ 
Ά. Αφεντουλίδου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία ΠΕΚΕΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 
Α. Γαϊτάνου, Ξεναγός, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος  
Ν. Δαλακούρα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης 
Ζ. Μιλτσακάκη, Αρχαιολόγος στο Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, κάτοχος αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ. 
Ν. Μιχαηλίδου, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος-Ξεναγός, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά 
Δ. Σκουλαρίκη, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης 
17:15-18:00Συζήτηση – Συμπεράσματα

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, αλλά είναι απαραίτητη η εγγραφή. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και το αναλυτικό πρόγραμμα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

  • Εργαστήριο ‘Heritage Education in the context of schools, museums and archaeological sites‘, 14-18/2021

Οι Ερευνήτριες του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Δρ. Δέσποινα Τσιαφάκη και Νατάσα Μιχαηλίδου θα συμμετέχουν με ομιλία στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό εργαστήριο που διοργανώνει ο καθηγητής ΤΑΜ-ΔΠΘ κ. Νικόλαος Λιανός, με τίτλο «Heritage Education in the context of schools, museums and archaeological sites», από τις 14 έως τις 18 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, «ReHeEd: Reframing Heritage Education”. Ο τίτλος της παρουσίασής τους είναι “Communicating the Archaeological REsearch in the North Aegean to schools through the ARENA project”.

  • To ARENA στο Αρχαιολογία και Τέχνες, 26/5/2021

Οι δυνατότητες του έργου ARENA παρουσιάστηκαν στις Ειδήσεις του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες.

  • To ARENA στο AWOL, 21/5/2021

Το ANCIENT WORLD ONLINE (AWOL) συμπεριλαμβάνει πλέον την ιστοσελίδα του ARENA στον κατάλογο διαδικτυακών πηγών για την αρχαιότητα. Το AWOL είναι μια πρωτοβουλία του Institute for the Study of the Ancient World του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

  • Παρουσίαση ARENA στο ΔΠΘ, 26/2/2021

Στο πλαίσιο του μαθήματος “Αττική Κεραμική” που διδάσκει η κα. Αμαλία Αβραμίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, παρουσιάστηκε στους φοιτητές, από τους συνεργαζόμενους ερευνητές του Ε.Κ. “Αθηνά” Ν. Μιχαηλίδου και Γ. Μούρθο, το ερευνητικό έργο ARENA και η δυνατότητα αξιοποίησής του για ερευνητικούς σκοπούς.

  • Education VIA Culture e-Conference, 18-20/12/2020

Στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου “Education VIA Culture: An International Conference on the applications of Cultural Heritage in Education” (που υλοποιείται από το Erasmus+ KA2 VIA Culture project) θα παρουσιαστεί από την ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» η εισήγηση με τίτλο “ARENA EDU: creating digital educational content for twenty first century archaeological visits”.

  • «ARENA EDU: εκπαιδευτικό υλικό για τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων», 24/6/2020

Με επιτυχία και με περισσότερους από 80 συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς από την Α’βάθμια και Β’βάθμια Εκπαίδευση όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υλοποιήθηκε το τηλε-σεμινάριο του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΑΜΘ διά της Συντονίστριας Εκπαίδευσης για την Αειφορία Άννας Αφεντουλίδου. Στο τηλε-σεμινάριο παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό υλικό του έργου ARENA και προτάθηκε η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην αξιολόγησή του μέσω σχετικού ερωτηματολογίου.

  • Τηλε-σεμινάριο μουσειακής αγωγής με τίτλο «Τα παιδία παίζει στον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο των Αβδήρων-προτάσεις αξιοποίησης», 24/6/2020

Στο πλαίσιο του τηλε-σεμιναρίου του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (24/6/2020), θα παρουσιαστεί από την ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» σε εκπαιδευτικούς της Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ, το εκπαιδευτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί και δημιουργηθεί πιλοτικά στο πλαίσιο του έργου ARENA για τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων. Η παρουσίαση θα έχει τίτλο «ARENA EDU: εκπαιδευτικό υλικό για τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων».

  • 8ο Συμπόσιο Θασιακών Μελετών

Στο πλαίσιο του 8ου Συμποσίου Θασιακών Μελετών (12-14/10/2019) παρουσιάστηκε η εισήγηση Η αρχαιολογική έρευνα στη Θάσο μέσα από το ψηφιακό αποθετήριο ARENA.

  • 1ο Workshop

Στο πλαίσιο του έργου ARENA, το οποίο συγκεντρώνει τις επιστημονικές αρχαιολογικές δημοσιεύσεις σχετικά με αρχαίες θέσεις στον βόρειο ελλαδικό χώρο με έμφαση στην περιοχή της αιγαιακής Θράκης, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση και Συζήτηση με θέμα τις «Προβληματικές της αρχαιολογικής έρευνας στην Αιγαιακή Θράκη».

Η χρονολογική περίοδος που καλύπτει στην παρούσα φάση το έργο ARENA ξεκινά από την εποχή του Β’ αποικισμού και φτάνει ως το τέλος της ελληνιστικής εποχής.

Το έργο στοχεύει στο να παράσχει στους ενδιαφερόμενους ερευνητές αλλά και το ευρύ κοινό το πλήρες σώμα των βιβλιογραφικών παραπομπών που είναι σχετικές με την αρχαιολογία της Αιγαιακής Θράκης, μέσα από ένα portal που αναπτύσσεται. Κατά συνέπεια θα παρουσιάζει τις συγκεντρωμένες δημοσιεύσεις διαδικτυακά, με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων που θα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη οπτική με χωρο-χρονικά χαρακτηριστικά και θα παρέχει αρχαιολογικές πληροφορίες με κατανοητή μορφή για το ευρύ κοινό και με τη μορφή εκπαιδευτικών φακέλων για τη σχολική κοινότητα.

Η συνάντηση έγινε στο Αμφιθέατρο του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων, Ξάνθη, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, 9.30 π.μ.-4.30 μ.μ.