Χρηματοδότηση
Το Υποέργο 2 «Τεχνολογίες Ανάλυσης Περιεχομένου στον Πολιτισμό» της Πράξης «Υπολογιστικές Επιστήμες και Τεχνολογίες Δεδομένων, Περιεχομένου και Αλληλεπίδρασης» MIS: 5002437, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του έργου, εντάσσεται στη Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Συντελεστές
H Δέσποινα Τσιαφάκη είναι Διευθύντρια Ερευνών στο “Αθηνά”: Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών & της Γνώσης. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ίδιου τμήματος με ειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία, Βυζαντινή Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης. Υπήρξε επιμελήτρια αρχαιοτήτων στο J. Paul Getty Museum και έχει συνεργαστεί με διάφορα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές και από το 1994 είναι τακτική επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης, την οποία συνδιευθύνει με την καθ. Ε. Μανακίδου, από το 2014. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εθνικά προγράμματα που αφορούν στον πολιτισμό, τις αρχαιολογικές επιστήμες και την πληροφορική και έχει διδάξει αντίστοιχα θέματα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα διαφόρων Πανεπιστημίων. Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία για τους μύθους της Θράκης στην αττική τέχνη, ένα e-εγχειρίδιο με σχετικό θέμα, είναι επιμελήτρια τόμων που αφορούν στην αρχαία ελληνική τέχνη και πολιτισμό, ενώ περισσότερες από 100 εργασίες της για την αρχαιολογία, την αρχαία ελληνική τέχνη, τους Έλληνες και Θράκες, την αρχαιομετρία και την πολιτισμική πληροφορική έχουν δημοσιευτεί σε εθνικούς και διεθνείς επιστημονικούς τόμους, περιοδικά και συνέδρια. Είναι μέλος διάφορων επιστημονικών επιτροπών και φορέων, αξιολογήτρια εθνικών & ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κριτής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά. Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην αρχαιολογία (κεραμική, βορειοανατολικό Αιγαίο, αρχαία Θράκη, θέματα διακίνησης, δικτύων, σχέσεων και επαφών αγαθών και λαών), αρχαιομετρία και την πολιτισμική πληροφορική (έμφαση σε θέματα τεκμηρίωσης, διαχείρισης και παρουσίασης όπως repositories, GIS & 3D).
Ο Κώστας Σταυρόγλου έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) το 1995 και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από όπου έλαβε το Μεταπτυχιακό δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών το 2005. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδα (ΤΕΕ) και έχει άδεια ασκήσεως μηχανικού από το 1995. Εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» (ΙΠΕΤ / Ε.Κ. “Αθηνά”) το Φεβρουάριο του 2000 όπου σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Υπολογιστικών Υποδομών στη Ξάνθη. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο Ερευνητικό Κέντρο, συμμετείχε ενεργά σε πολλά ερευνητικά έργα, όπως το σχεδιασμό βάσεων δεδομένων για πολιτιστικές πλατφόρμες καταγραφής, το σχεδιασμό δυναμικών websites/portals και ψηφιακών αποθετηρίων, την αρχειοθέτηση 3D αντικειμένων, την τεχνική και λογισμική υποστήριξη, 3D-GIS συστήματα, εφαρμογές e-learning, κ.λπ.
Η Νατάσα Μιχαηλίδου είναι αρχαιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσειολογία και άδεια ξεναγού από το Υπουργείο Τουρισμού. Συνεργάζεται ως ερευνητική συνεργάτιδα από το 2006 με το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ε.Κ. «Αθηνά»/ΙΕΛ Ξάνθης στο πλαίσιο προγραμμάτων πολιτιστικής τεχνολογίας (Virtual Guide, CORECT, ARIADNE, GAME-IT, ARENA κ.ά.). Η συμβολή της στο πλαίσιο των έργων αφορά κυρίως στη σύνθεση των απαιτήσεων χρηστών, λειτουργικών απαιτήσεων και σεναρίων εφαρμογών, στη συλλογή, επεξεργασία και σύνθεση περιεχομένου καθώς και στην αξιολόγηση των ίδιων των εφαρμογών. Έχει συνεισφέρει στη συγγραφή παραδοτέων όπως και σε αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις που έχουν προκύψει στο πλαίσιο των προαναφερθέντων έργων. Τέλος, έχει πολυετή εμπειρία σχετικά με εκπαιδευτικά προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου. Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη για τη σχεδίαση και υλοποίηση των «μικρών αρχαιολόγων της Θράκης», που αποτελούν ένα σύνολο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας), στα οποία γίνεται χρήση βιωματικών δράσεων και αφήγησης σχετικών παραμυθιών.
Ο Χαϊρή Κιούρτ έλαβε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΤΕ από τη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ ΑΜΘ το 2007. Το 2010 έλαβε ΜΔΕ στην Οργάνωση και Διοίκηση Τεχνικών Συστημάτων στην κατεύθυνση: Διοίκηση Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, από το Δ.Π.Θ., ενώ το 2016 έλαβε Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, από το ΑΣΠΑΙΤΕ, ΕΠΠΑΙΚ. Το 2017 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα με αντικείμενο: Τεχνητή Νοημοσύνη και Τεχνολογία Λογισμικού, από τη ΣΘΕΤ του ΕΑΠ. Το 2014 ξεκίνησε να εργάζεται για το Ε.Κ. «Αθηνά», ως εξωτερικός συνεργάτης, όπου σήμερα είναι Εντεταλμένος Ερευνητής. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με το ΕΑΠ σε διάφορα ερευνητικά έργα και από το Δεκέμβριο του 2017 είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής της ΣΘΕΤ. Από το 2018 είναι μέλος του έκτακτου διδακτικού προσωπικού του τμήματος ΜΠ του ΤΕΙ ΑΜΘ. Για περισσότερο από 5 χρόνια συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση ερευνητικών έργων, που χρηματοδοτούνται τόσο από Εθνικούς όσο και από Ευρωπαϊκούς πόρους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντά περιλαμβάνουν: συλλογική τεχνητή νοημοσύνη, ενισχυτική μάθηση, πολυπρακτορικά συστήματα, εικονικά περιβάλλοντα, τεχνολογίες πολυμέσων, παιχνιδοποίηση, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα. Το επιστημονικό συγγραφικό του έργο περιέχει περίπου 25 εργασίες σε διεθνές περιοδικά και συνέδρια με κριτές, ενώ εκτελεί χρέη αξιολογητή άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.
Ο Γιάννης Μούρθος είναι διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Πήρε το πτυχίο του με ειδίκευση στην αρχαιολογία από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών με ειδίκευση στην κλασική αρχαιολογία από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί ως συμβασιούχος αρχαιολόγος και ως ερευνητικός συνεργάτης του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ε.Κ. “Αθηνά”/ ΙΕΛ Ξάνθης σε διάφορα προγράμματα. Τα ενδιαφέροντά του αφορούν στην κλασική αρχαιολογία με έμφαση στη γλυπτική, την κοινωνική μνήμη και τις ταυτότητες στην ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα και την ιστορική τοπογραφία της Αιγαιακής Θράκης και ιδιαιτέρως των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Η Ανθή Βουγιουκλή είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία (υποτροφία εισαγωγής ΙΚΥ). Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τμήμα Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Stony Brook (υποτροφία Πολιτείας Νέας Υόρκης). Ολοκλήρωσε τον Β΄ (PhD) Κύκλο Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η διδακτορική της έρευνα χρηματοδοτήθηκε (2010-2014) από το πρόγραμμα «Ηράκλειτος ΙΙ» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Η έρευνά της εστιάζει στη μελέτη των συμβολικών αναπαραστάσεων της Θράκης κατά την ελληνιστική περίοδο μέσα από λογοτεχνικές και αρχαιολογικές πηγές. Στα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ο πολιτισμός και ιστορία της Θράκης καθώς και οι εφαρμογές των υπολογιστών στην Κλασική Φιλολογία.
Ο Βασίλης Ευαγγελίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου ολοκλήρωσε επίσης τον Α’ (MA) και Β’ (PhD) Κύκλο Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κατέχει επίσης Master of Science από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Southampton.Έχει συγγράψει μία μονογραφία για την εξέλιξη των Αγορών των ελληνικών πόλεων στη ρωμαϊκή περίοδο ενώ έχει πάρει μέρος στη συγγραφή μίας σειράς άρθρων που ασχολούνται με την εφαρμογή των υπολογιστών στην αρχαιολογία. Η έρευνά του εστιάζει στην αστικοποίηση και αρχιτεκτονική της ρωμαϊκής περιόδου, στην Πολιτισμική Τεχνολογία και στις εφαρμογές των υπολογιστών στην Αρχαιολογία, ιδιαίτερα τις τρισδιάστατες αποκαταστάσεις και το αρχαιολογικό GIS. Είναι επίσης συνδιοργανωτής του προσφάτως ιδρυθέντος Ρωμαϊκού Σεμιναρίου στην Αθήνα. Συνεργάζεται επί σειρά ετών με το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» στο πλαίσιο ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων.
Ο Μάρκος Δήμητσας είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο ερευνητικό πεδίο “Ανάκτηση Πληροφοριών και Μηχανές Αναζήτησης” με ειδίκευση στις Τεχνολογίες Συστημάτων Μικροηλεκτρονικής και Πληροφορικής, από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από τον Μάιο του 2019 ξεκίνησε να εργάζεται για το Ε.Κ. «Αθηνά», στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου AtticPOT [Attic PO(ttery in) T(hrace] και του myELeusis. Εργάζεται επίσης ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα του διαδικτυακού προγραμματισμού.
Η Μελιάνα Καρτά είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο τμήμα, στον τομέα της Κλασικής Αρχαιολογίας, και στην εργασία της μελέτησε το θέμα των εισαγωγών εμπορικών αμφορέων σε θέσεις του Θερμαϊκού Κόλπου κατά τα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια. Επίσης, έχει σπουδάσει συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Δ. ΙΕΚ Θέρμης και πραγματοποίησε την πρακτική της στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. Από το 2012 συμμετέχει και εργάζεται σε πανεπιστημιακές ανασκαφές ως αρχαιολόγος και συντηρήτρια. Εργάζεται στο Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων.
Η Αθανασία Τσιφοτίδου είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Αρχαιολογία. Έχει συμμετάσχει στην ανασκαφή στο Καραμπουρνάκι (2019). Έχει γνώσεις χρήσης υπολογιστών (ECDL) και έχει παρακολουθήσει το επιμορφωτικό σεμινάριο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας «Digital Past» και τις διαλέξεις για τις εφαρμογές των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), οι οποίες διοργανώθηκαν από το Εργαστήριο Βοηθητικών Επιστημών της Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. H συνεργασία της με το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» έγινε στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης τον Απρίλιο του 2021.
Η Διαλεχτή Άνθη είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην αρχαιολογία. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Βεργίνα (2018-2019) και στο Καραμπουρνάκι (2019) ενώ πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης στον τομέα των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και βιβλιοθηκονομίας. Συμμετέχει εθελοντικά σε ξεναγήσεις του προγράμματος Open house από το 2017. Έχει γνώσεις κατασκευής ιστοσελίδων (WordPress), φωτογραφίας και χρήσης υπολογιστών (ECDL). Η συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» ξεκίνησε εθελοντικά στις αρχές του 2020.
Συμμετοχή σε συνέδρια και δημοσιεύσεις στο πλαίσιο του έργου
2017
- D. Tsiafaki, “Exploring the reality through myths and archaeological evidence”, in 13th International Congress of Thracology “Ancient Thrace: Myth and Reality” (Kazanlak, September 3-7, 2017) (in print).
2018
- D. Tsiafaki, “Thracians and Greeks in the North Aegean”, in Gimatzidis S., Pieniazek M. & Mangaloglu-Votruba S. (eds.) Archaeology across Frontiers and Borderlands. Fragmentation and Connectivity in the North Aegean and the Central Balkans from the Bronze Age to the Iron Age (OREA – Oriental and European Archaeology, 9), VÖAW, 2018, 219-241.
- D. Tsiafaki, V. Evangelidis, “Exploring rivers and ancient settlements in Aegean Thrace through spatial technology”, in 19th International Congress of Classical Archaeology Cologne/Bonn, 22 – 26 May 2018 (in print).
- D. Tsiafaki, “Crafts and craftsmanship within the societies of Northern Greece in Archaic times“, in 19th International Congress of Classical Archaeology Cologne/Bonn, 22 – 26 May 2018 (in print).
2019
- D. Tsiafaki, N. Michailidou, “Ways to cope with the scientific ARENA: taking the results of archaeological research a step further”, in Visual Heritage 2018 | CHNT 23, Vienna, Austria – November 12 – 15, 2018.
- Δ. Τσιαφάκη, “Η μετάβαση στην κλασική εποχή στον βορειοελλαδικό χώρο μέσα από την κεραμική. Συνέχειες και ασυνέχειες”, στο Η κεραμική της κλασικής εποχής στο Βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (480-323/300 π.Χ.). Πρακτικά του Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου, 17-20 Μαΐου 2017, Θεσσαλονίκη, 2019, 207-221.
- Α. Βουγιουκλή, “Ποῦ δέ σε τὸ πρῶτον κερόεις ὄχος ἤρξατ’ ἀείρειν; Αἵμῳ ἐπὶ Θρήικι…” Goddesses and/or Qeens in Power in Callimacus’ 3rd Hymn to Artemis?, 12th Celtic Conference in Classics, University of Coimbra, Portugal, 26-29 Ιουνίου 2019
2020
- Δ. Τσιαφάκη, Κ. Σταυρόγλου, Ν., Μιχαηλίδου, Χ., Κιουρτ, Γ. Μούρθος, “Η αρχαιολογική έρευνα στη Θάσο μέσα από το ψηφιακό αποθετήριο ARENA“, 8ο Συμπόσιο Θασιακών Μελετών, 12-14 Οκτωβρίου 2019, Καβάλα, 2020, 443-463.
- N. Michailidou, V. Evangelidis, D. Tsiafaki, “ARENA EDU: creating digital educational content for twenty first century archaeological visits”, in Education VIA Culture: An International e-Conference on the applications of Cultural Heritage in Education, December 18-20, 2020, Thessaloniki, Greece.
2021
- Δ. Τσιαφάκη, “Όψεις της αρχαίας Στρύμης(;) μέσα από την αρχαϊκή κεραμική”, in ΆΡΓΙΛΟΣ, 25 ΧΡΌΝΙΑ ΈΡΕΥΝΑΣ. Οργάνωση πόλης και χώρας στις αποικίες του βορείου Αιγαίου, 8ος – 3ος αι. π.Χ., Πρακτικά του συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, 25-27 Μαΐου 2017 (Publications of the Canadian Institute in Greece, no.13, 2021), 591-608.
- D. Tsiafaki, “Thracian warriors linking(?) Greeks and Thracians”, in C. Lang-Auinger – E. Trinkl (Hg.), Griechische Vasen als Medium für Kommunikation. Ausgewählte Aspekte. Akten des internationalen Symposions im Kunsthistorischen Museum Wien, 5.-7. Oktober 2017, CVA Österreich Beiheft 3, Wien 2021, 249-261.
- D. Tsiafaki, “Regional Economies and Productions in the area of the Thermaic Gulf”, in MAKING CITIES. Economies of production and urbanisation in Mediterranean Europe, 1000-500 BCE. International symposium Cambridge 18-19 May 2017, (Cambridge 2021), 21-38.
- D. Tsiafaki, N. Michailidou (2021). Communicating the archaeological research in the North Aegean to schools through the ARENA project, in Workshop proceedings ‘Reframing Heritage Education in Egypt (ReHeED) «Heritage Education in the context of schools, museums and archaeological sites»’, 14-18 June 2021, 61-72 https://re-heed.edu.eg/uploads/events/additional_files/MIsh6dNGMaPe46UDYkjnDwI6HUUHgqUaysZk1jFv.pdf